Als je te maken krijgt met een onbedoelde zwangerschap kan in een kort tijd je wereld op zijn kop staan. De beslissing of de zwangerschap wel of niet wordt voortgezet kan een grote invloed hebben op jouw toekomst en eventueel op jullie relatie.
Samen beslissen?
Als man kun je een gevoel van machteloosheid ervaren. Jij bent niet degene die uiteindelijke bepaalt wat er met de zwangerschap gebeurt. De vrouw heeft wettelijk zelfbeschikking over haar lichaam en mag zelf bepalen of ze de zwangerschap voortzet of niet. Toch willen veel mannen en vrouwen samen tot een beslissing komen waar ze beide achter staan.
Tips voor goed gesprek
Bedenk samen welke keuzes voor jullie van toepassing zijn. Ga daarna in gesprek over de verschillende opties. Leg aan de ander uit wat het betekent om bijvoorbeeld de zwangerschap voort te zetten. Wat gaat er veranderen? Welke rol verwacht je van de ander? Welke rol wil jij als biologische vader hebben? Probeer open en elkaar met elkaar het gesprek te voeren.
Praat daarna over een andere optie. Wat betekent het voor jou als de zwangerschap wordt afgebroken? Wat betekent het voor jouw partner? Wat zijn ieders argumenten en hoe kun je elkaar steunen?
Samen een besluit nemen vraagt dat je met elkaar in gesprek blijft. Geef elkaar de ruimte om na te denken en je ideeën bij te stellen. Luister naar elkaar, dat zal helpen om samen tot een goede keuze te komen.
Zwangerschapsduur
De zwangerschapsduur wordt meestal berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit meetmoment ligt dus voor de dag van de bevruchting. Door een echo kan de exacte zwangerschapsduur bepaald worden. De duur van de zwangerschap is van invloed op de verschillende keuzes die er zijn. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken.
Een zwangerschap wordt in drie trimesters verdeeld:
- Eerste trimester: week 1-12.
- Tweede trimester: week 13-26.
- Derde trimester: week 27 tot de bevalling.
Er zijn allerlei tools om de zwangerschapsduur te berekenen.
Hulp na abortus
Wanneer je als man geconfronteerd wordt met een abortus kunnen er allerlei gevoelens en vragen zijn die je blijven bezighouden. Bijvoorbeeld over je visie op het leven, geloof of een machteloos gevoel omdat de uiteindelijke keuze niet bij jou lag. Misschien keek je ernaar uit om vader te worden of voelde jij je niet gehoord in het maken van de keuze. Die gedachten en gevoelens kunnen verdrietig of boos maken. Wil je graag hulp bij het verwerken van het besluit? Dan zijn er in Nederland meerdere mogelijkheden. Op de website van Fiom staat meer informatie voor mannen over abortus.